Brannskader på barn
I Ditt Barns Førstehjelp så har kursholderne lang erfaring fra barneavdelinger eller legevaktsarbeid. Vi har dessverre sett mange brannskader på barn. Plutselig er ulykken ute og siden små barn har mer ømfintlig hud enn oss kan de brenne seg på 40 grader. Det er den kaffekoppen du drikker.
Om uhellet er ute, spiller det stor rolle hva du gjør de første sekundene og minuttene. Dette er avgjørende for betydning for utfallet.
20/20
Vi ønsker at du skal kjøle ned brannskaden i
20 graders kaldt vann i minst 20 minutter.
Ikke bruk iskaldt vann, da får man en intens sammentrekning av blodårene i huden og kan øke utbredelsen av forbrenningen. Ofte er 20 graders kaldt vann en temperatur som er smertelindrende for barnet. Blir vannet for varmt eller kaldt vil ikke barnet holde skadestedet i vannet, da det blir mer smertefullt.
Er dere på tur og ikke har vann tilgjengelig så bruk noe som kan kjøle ned. Har dere bare snø, så legg klær imellom. Ellers er det bare å bruke kreativiteten. Det som er viktig er å stoppe forbrenningen.
Det er tre grader av en forbrenning.
Førstegradsforbrenning er at huden bare blir litt rød. Andre grads forbrenning er hvite blemmer, og åpne sår er en tredje grads forbrenning. Helt uavhengig av graden så er det 20/20 som gjelder. Vi trenger å stoppe forbrenningsprosessen i hudlagene, så derfor er det viktig at vi alltid kjøler ned.
Er det det an alvorlig forbrenning så kjøl alltid ned før dere drar til legevakta, alternativt kjøl ned mens dere frakter barnet til legevakta.
10 prosent av kroppsoverflaten er farlig på barn. Er skaden litt mer enn bagatellmessig ring 113.
Her kan vi gjøre mye med å tenke forebygging hjemme, i barnehagen eller på skolen. Ikke drikke varme drikker rundt barna, passe på ledningen til vannkokeren, strykejernet når vi stryker perlebrett osv. Har dere med termos med varm drikke så ikke hell opp i kokende varmt vann.
Førstehjelp:
- Kjøl ned brannskaden: Vann i 20 grader, så lenge det gjør vondt og til du får oppsøkt lege. Barn har ikke samme varmeregulering som voksne, derfor er det viktig å avkjøle lokalt. Hold barnet varmt ellers. Forbrenning gjør at nerveendene ligger åpne.
- Tildekking av brannskaden: Dette forhindrer infeksjon og væsketap. Etter at brannsåret er skikkelig nedkjølt, må det tildekkes. Matfilm (gladpack) over brannskaden er bra fordi det lager en barriere og er gjennomsiktig for inspeksjon. Hold gjerne en kald klut på brannskadestedet også på vei til lege, da dette er smertelindrende for barnet.
- Rengjør brannskader: Dersom såret ikke er større enn at du kan behandle den selv, må du rengjøre såret. Små blemmer må stå urørt. Store blemmer kan punkteres, men da er det en annengradsforbrenning og lege bør kontaktes.