Omgangssyke

Norovirusinfeksjon har de fleste som jobber i barnehage og skole hørt om. Det er en magetarminfeksjon som er svært smittsom. Det har vært hele barnehager og skoler som har måtte stenge på grunn av mye smitte blant barn og voksne med dette viruset. 

Norovirus smitter på flere måter. Viruset spres i luftdråper på samme måte som f. eks. forkjølelser og Covid. Dette er en uvanlig smittemåte når det gjelder magetarm-infeksjoner, og det kan forklare at mange pået sted kan bli smittet samtidig. 

Det som kjennetegner tilstanden er akutt innsettende kvalme, oppkast, magesmerter og vandig diaré. I tillegg opplever mange influensaliknende symptomer som slapphet, hodepine, muskel- og leddverk. Feber kan også forekomme. 

Inkubasjonstiden (tiden det tar fra du smittes til du blir syk) er vanligvis 1-2 døgn, og symptomene varer vanligvis 1-4 døgn. De som er syke med oppkast og diaré er smittebærere, men de kan også overføre smitte i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning.

Så hva kan vi gjøre for å forebygge?

Vi har akkurat vært gjennom lange måneder og år med pandemi og strenge smitteverntiltak. Vi så at tiltakene om avstand, ekstra fokus på hygiene, håndvask osv, fungerte også på andre virussykdommer. Derfor er disse tiltakene også viktig å ta med seg videre i fremtiden. 

Norovirus smitter lett og smitter på flere måter. I barnehagen har det vist at varigheten av norovirus-utbrudd forkortes dersom tiltak iverksettes tidlig i forløpet. 

  1. God håndhygiene er superviktig. Vask hendene ofte og spesielt etter dobesøk og når du har vært i kontakt med andre som kan smitte deg. Bruk såpe og rennende vann. Spritbasert hånd-desinfeksjon har dårlig effekt mot norovirus.
    https://www.fhi.no/publ/2013/handhygiene–handvask-trinn-for-tri/
  • Islolering. Det viktigste enkelttiltaket er isolering av den eller de som er syke. Om det er et barn som begynner å kaste opp så isoler barnet på et eget rom umiddelbart. Om du er den «heldige» av en voksen som må vente med barnet frem til en av foreldrene kommer, så hold avstand om mulig. Bruk gjerne hansker og evnt munnbind. På denne måten reduserer du risiko for å bli smittet. Barn synes heldigvis ikke det er så skummelt lengre med munnbind etter pandemien. 
  • Vent i 48 timer. Personale og barn som har vært syke, bør vente 48 timer etter opphør av diaré og oppkast før de kommer tilbake til barnehagen eller skolen. Ansatte som har vært syke med norovirus bør ikke delta i matlaging eller matservering før det har gått minst 48 timer etter symptomfrihet.
  • Heng opp plakat til pårørende/besøkende ved inngangsdørene til barnehagen eller skolen om at det foregår norovirus utbrudd og som minner dem om å ikke komme hvis de har, eller nylig har hatt symptomer på diaré og/eller oppkast (siste 48 timer). Norovirus skilles ut både i oppkast og diaré, og begge deler vil dermed kunne føre smitten videre.
  • Rengjøring. Det anbefales hyppig rengjøring med klorbaserte rengjøringsmidler og grundig håndvask. Husk at overflatesprit ikke fungerer på omgangssyke. 

BEHANDLING

Behandling av dette mageviruset er ikke viktig å kunne så mye om for ansatte, fordi barn skal holde seg hjemme ved symptomer. Men det kan jo hende du selv blir smittet en gang og da er det fint å kunne litt om behandlingen! Her er utdrag fra NHI:  https://nhi.no/sykdommer/barn/infeksjoner/norovirus/?page=5

  • Det finnes ingen spesifikk behandling, og de fleste som blir syke, trenger ingen behandling. Bare unntaksvis er det behov for å behandle inntørring med intravenøs væsketilførsel. Barn og eldre blir raskere tørre. 
  • Det anbefales å drikke mye, men små mengder væske av gangen (helt ned i 5 ml). Hyppig inntak av drikke kan også hjelpe litt mot kvalmen!
  • Spedbarn bør ammes så ofte man klarer, men sykdommen kan gjøre at de ikke har kraft til å få i seg nok melk. En bør da gi hyppige, små porsjoner væske med sprøyte, flaske eller skje
  • På apoteket fås kjøpt spesielle væskeerstatninger (f.eks. Gem®) som også erstatter kroppens behov for salter og sukker. Disse anbefales fordi de har riktig sammensetning av salter. 
  • Søte drikker (brus, søt saft) bør om mulig unngås, fordi de øker væskemengden i tarmen og kan forverre diaréen. Det er ingenting i veien for at barnet kan få melk. Dersom man ikke kan benytte væskeerstatninger, kan små mengder salt kjeks el.l. være et greit salttilskudd
  • En kort periode uten mat går bra, men man blir raskere frisk ved å fortsette å spise selv om man kaster opp. Lettfordøyelig mat som yoghurt, supper, kjeks, raspet eple og lignende kan prøves når matlysten tillater det
  • Det finnes medisiner som demper diaré (Imodium®, Lopacut®, Loperamid®). Generelt anbefales ikke bruk av medikamenter. Diaré er kroppens måte å få bukt med infeksjonen på – ved å «skylle eller spyle» viruset ut av tarmen. Medisiner anbefales derfor bare når væsketapet blir spesielt stort, eller for å unngå diaré i spesielle situasjoner (f.eks. under flyreise). Disse medisinene bør heller ikke brukes av barn under 12 år
  • Hos barn med akutt diaré kan behandling med Lactobacillus (eks. youghurt) bidra litt til å korte ned varigheten og redusere antallet tømninger

Lignende artikler